Aby zachować zdrowe kości należy zwracać uwagę na codzienna dietę.
Proponujemy Ci kilka wybranych przepisów potraw kuchni
śródziemnomorskiej, które są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe.

Nadziewane pomidory

  • - 4 pomidory, ser biały (30 dag),
  • - jogurt (100ml),
  • - 2 cebule,
  • - 1 łyżeczka posiekanej mięty,
  • - odrobina soli i pieprzu.

Pomidory należy umyć i wydrążyć środki. Cebulę obrać i drobno posiekać, ser biały zmieszać z miąższem pomidorów, jogurtem, solą i pieprzem. Dodać posiekaną cebulę i miętę, wymieszać. Nadzienie nakładać do wydrążonych pomidorów.

Ratatouille

  • - 3 pomidory (60 dag),
  • - 2 papryki: żółta, zielona lub czerwona
      (po 10 dag),
  • - cukinia (40 dag),
  • - 2 bakłażany (30 dag),
  • - 2 cebule (20 dag),
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 5 łyżek oliwy z oliwek (9 dag),
  • - 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • - pęczek posiekanej natki pietruszki,
  • - tymianek, majeranek, bazylia,
      oregano,
  • - pieprz, sól.

Warzywa należy umyć i pokroić na kawałki. W dużym garnku rozgrzać oliwę i dodać posiekany czosnek oraz cebulę, całość poddusić. Dodać pozostałe warzywa oraz przyprawy i dusić je do miękkości. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy.

Sałatka w stylu prowansalskim

  • - 1 kg pomidorów,
  • - 25 dag karczochów konserwowych,
  • - 1 puszka anchois,
  • - 1 słoiczek czarnych oliwek
      bez pestek,
  • - pęczek posiekanej natki
      pietruszki,
  • - 3 ząbki czosnku,
  • - 2 łyżki octu winnego,
  • - 3 łyżki oliwy,
  • - pieprz, sól.

Umyte pomidory oraz karczochy należy pokroić i wymieszać. Anchois drobno posiekać i dodać do warzyw, ponownie wymieszać. Warzywa można podawać polane sosem przygotowanym z oliwy, octu winnego oraz czosnku.

Sałatka z serem mozarella

  • - 15 dag sera mozarella,
  • - główka sałaty,
  • - 2 pomidory,
  • - pól łyżki kaparów,
  • - 1 łyżka oliwy z oliwek (1,5 dag),
  • - ząbek czosnku,
  • - oregano, sól.

Ser mozarella pokroić w drobną kostkę. Sałatę umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w plastry i ułożyć na listkach sałaty. Warzywa należy posypać serem mozarella i kaparami, następnie doprawić według własnego uznania oragano i solą. Całość polać oliwą wymieszaną z drobno posiekanym czosnkiem.

Potrawa z fasoli

  • - 0,5 kg fasoli białej,
  • - 0,5 kg pomidorów,
  • - 2 cebule (30 dag),
  • - pół szklanki oliwy z oliwek,
  • - sól, pieprz.

Cebule oczyścić i pokroić. Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Ugotować na półmiękko. Oliwę wraz z cebulą należy dusić na wolnym ogniu do uzyskania miekkości. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórę i usunąć pestki. Do cebuli dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, chwilę poddusić. Dodać fasolę, wymieszać dokładnie i dalej dusić pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny.